Страните с най-много мустаклии

Мислите ли, че България е сред 10-те страни фаворити

24
прочитания
От
JILO.BG
  • Снимка:the guardian

Противно на всички тенденции към тотално обезкосмяване, мустакът явно продължава да е на мода.

Дори в страни, за които не бихме го очаквали. Ето кои са 10-те държави с най-голям процент мустаклии на глава от населението.

  • Първо място в тази мустаката класация, без изненада, е запазено за Индия.

Над 80% от мъжете в южната част на страната носят мустаци. В Индия това се смята за признак на мъжественост, индиец държи и рекорда за най-дълъг мустак в света, поставен през 2004 година. Колкото и да е невероятно, дължината на мустаците му била 3,81 м!

  • На второ място се нарежда Мексико.

Тук мачовците са важна част от обществото, а какво е един сериозен мъж без засукан мустак. Образите на икони от рода на Емилио Сапата и Панчо Виля допълнително допринасят за налагането на мустакатата култура в страната на ацтеките.

  • Третото място е отредено на Пакистан.

Много от известните хора на втората по население мюсюлманска държава в света са имали мустаци, като например националният поет Мохамед Икбал, Первез Мушараф или Джавед Миандад.

  • Четвърти са германците.

Още от времето на Бисмарк и Фридрих Ницше традицията на мустака в Германия е много силна. Дори вече да не е толкова на мода сред по-младите, мъжете с мустаци в страната са по-скоро правило, отколкото изключение.

  • На пето място са иранците.

И те, подобно на останалите мустакати народи, водят традициите си или от религията, която при мюсюлманите играе роля както за носенето на брада, така и за носенето на мустаци, или от популярни личности като футболиста Али Деи например.

На шесто, седмо, осмо и девето място са съответно Египет, Турция, САЩ, Унгария и… внимание! 

  • България е на десета позиция.

Според авторите на проучването любовта на българите към мустака е по-малка само от любовта им към музиката, футбола и волейбола.

Тагове: 

Още от Забава
.