Арменски природозащитници протестират заради златна мина

0

Арменски природозащитници начело с активистите Темин Енокиян, Размиг Чакърян и Нина Карапетянц отново протестират срещу рудника, управляван от местното дъщерно дружество на британска минна компания „Лидий“.

Неотдавнашните подновени конфликти около спорната златна мина подчертаха продължаващата нерешителност на арменското правителство по отношение на бъдещето на проекта.

На 4 август сблъсъци между активисти, местни жители, полиция и служители на минната компания избухнаха на входа на рудника, близо до източния арменски град Йермук. Служители на компанията, управляваща рудника, се опитаха да премахнат някои каюти, които бяха поставени от активисти и да ги заменят с нови.

Активистите се оплакаха, че гардовете от наскоро наета охранителна компания се е държала неподходящо. „Те са въоръжени, провокират хора, псуват ги“, заяви природозащитникът Размиг Чакърян пред местната служба. Изискванията са правителството да отмени проекта, който според тях ще навреди на околната среда и водоснабдяването.

Договорът за мина, който бе подписан от предишното правителство и отстранен от министър-председателя Никол Пашинян през 2018 г., беше един от най-чувствителните въпроси, с които новата власт трябваше да се сблъска.

В опит да разреши задънената улица, разследващият комитет на Армения нареди оценка на въздействието върху околната среда, която беше публикувана преди година и която Пашинян прие като зелена светлина, за да позволи развитието на мината да продължи. Въздействието върху ресурсите на подземните води би било толкова малко, колкото „измиване на кола на плажа“, каза той миналия август.

Но само две седмици по-късно неговото правителство обърна курс след оживен обществен дебат и заяви, че ще проучи въпроса допълнително. Оттогава проблемът стои като пример за неспособността на правителството да взема трудни решения.

В Амулсар в крайна сметка полицията отстрани инсталираните каюти, което представлява победа за протестиращите.

След това демонстрациите се преместиха в Ереван. На 10 август няколко активисти, начело с Размиг Чакърян, заградиха, но полицията скоро ги разтури.

„Те започнаха да нанасят удари върху мен и други, без каквото и да било предупреждение“, написа във Фейсбук Размиг Чакърян. „Крещях, че действията им са незаконни, че нямат право да ме арестуват. Никой не слушаше. По-късно в полицейското управление не ми дадоха дори чаша вода с обяснението, че в близките магазини не продавали“, оплака се арменският активист.

Правителството мълчи за последните събития.

Прегледана: 111456

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече