Башар Рахал взима клас в колежа на Вергов

0

Ливанецът обяви първия си приемен изпит по актьорско майсторство за кино във ВУЗ

Башар Рахал е решил да тръгне по стъпките на своя учител по актьорско майсторство – големият Стефан Данаилов. След като години наред ливанецът обучаваше деца и младежи в своята актьорска школа, той се подготвя за първия си клас във висше учебно заведение. Това е колежът, в който е учил колегата му Юлиан Вергов, пише Уикенд.

„Ако желаете и вие да попаднете в магията, наречена uино, очаквам ви на приемни изпити”, казва Башар Рахал в свое видео, което разпространи чрез профила си в Инстаграм. Тази есен той взима първия си клас в театралния колеж „Любен Гройс”. Ще преподава „Актьорско майсторство (специализация за кино)”.

Ливанецът досега не се е похвалил, че е взел образователно-квалификационна степен Доктор, каквито обикновено имат преподавателите в родните ВУЗ-ове. Вероятно затова е обявен като художествен ръководител и старши преподавател на бъдещия клас, за който ще набира студенти, без към името му е да е добавена акедемична длъжност като „доцент”, „професор” или поне „главен асистент”. Такава длъжност той поне засега няма как да получи, но никой не се съмнява, че, стига да реши, ще я има. Като се изключи докторската степен, Рахал притежава качества, за да обучава актьори. Той е доказал това в собствената си актьорска школа, чиито възпитаници редовно влизат в НАТФИЗ с най-високи оценки на приемните изпити. Сред тях, както е известно, е единствената за момента българка, която е сбъдна мечтата си да е звезда в Холивуд – Мария Бакалова. Клюките твърдят, че между тях е имало и нещо повече.

Засега не е ясно какво ще е бъдещето на въпросната актьорска школа, след като собственикът й стане преподавател във ВУЗ. Вероятно би се сметнало за конфликт на интереси, ако той подготвя едновременно кандидат-студенти и студенти по актьорско майсторство. Тъй като обаче колежът е частен, е възможно правилата в него да не са така строги, както в държавните ВУЗ-ове, и Башар да продължи да се изявява и в школата си. Ако е така, той вероятно скоро ще обяви прием и за нея.

Ливанецът е завършил НАТФИЗ във втория клас в преподавателската кариера на Стефан Данаилов, който се смята за неговия златен клас. От него са излезли най-много звезди – освен ливанеца, след тях са Асен Блатечки, Ненчо Илчев, Валери Йорданов, Иван Бърнев и др. Башар със сигурност има сериозна причина да преподава в частния колеж, вместо в държавната академия, чийто възпитаник е, те най-вероятно са финансови. В колежа години наред работеше и колежката му Цветана Манева, чийто ученик е Юлиан Вергов. Самият Вергов пък е най-голямата гордост на висшето си училище.

Тази година клас по актьорско майсторство, но за драматичен театър, в него взима режисьорката Лилия Абаджиева, която играеше в сериала на БНТ „Вина”. Тя взе ролята на секретарка на героя на Михаил Билалов. Сред другите популярни български актьори, които работят там, са Красимир Куцупаров и Явор Борисов от Сатиричния театър, и Роберт Янакиев от театър „Възраждане”, когото също гледахме във „Вина”. Преди две години ВУЗ-ът привлече и Орлин Горанов. Той взе клас по актьорско майсторство за мюзикъл.

Прегледана: 121560

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече