Бивш депутат замесен в нова мащабна измама с криптовалута

0

Антони Тренчев и Коста Кънчев повтарят Понци схемата на Ружа Игнатова и OneCoin

Депутатът от 43-ото Народно събрание (2014 – 2017 г.) Антони Тренчев е главно действащо лице в мащабна икономическа измама за над 4 милиарда долара, свързана с компанията за дигитални финанси и покупко-продажба на криптовалута Nexo, съобщи Narod.bg.

35-годишният бивш народен избраник от Реформаторския блок е съосновател и управляващ съдружник в регистрираната през 2018 г. българска криптобанка Nexo, за която от САЩ вече пристигат множество сигнали, че действа като Понци схема (термин, който днес се използва за обозначаване на всяка незаконна финансова операция, която обещава високи печалби на потенциални инвеститори, бел.ред.) и че ще повтори съдбата на криптопирамидата OneCoin („Уанкойн“) на Ружа Игнатова.

През лятото на 2017 г. Ружа Игнатова изчезна безследно след пътуване до Атина, завличайки с над 5 милиарда долара инвеститори на „Уайнкойн“ от цял свят. Към днешна дата българката е включена в елитния топ 10 на най-издирваните от ФБР лица, като е единствената дама в списъка.

През януари 2018 г., няколко месеца след зрелищния крах на криптопирамидата OneCoin и бягството на Ружа Игнатова, в България стартира дейността на Nexo – компания за управление на дигитални активи. През март същата година Nexo организира първото си публично предлагане на койни – цифрова валута, основана на блокчейн технология и криптография за отчетност на транзакциите и осъществяването на контрол върху създаването на нови единици, обясни източникът на медията.

Основатели на дружеството Nexo са Антони Тренчев и Коста Кънчев, сочен като босът в сянка на скандалната благотворителна фондация „Хелп Карма“. Кънчев е бил доскорошен акционер и в дружеството за бързи кредити „Кредисимо“.

В края на декември 2021 г. Софийска прокуратура повдигна обвинения за финансови злоупотреби и отклоняване на средства, събирани в рамките на дарителски кампании срещу управителя на фондацията Константин Кръстев.

Съдът запорира над 8 600 000 лева на „Хелп Карма“ – пари, които вместо да отидат за благотворителност, са се съхранявали в трезори от фондацията. Константин Кръстев е първи братовчед на Коста Кънчев. Връзката между благотворителната пирамида „Хелп Карма“ и Nexo може да се проследи и чрез Калин Кънчев.

Босът на криптобанката Nexo Коста Кънчев е главно действащо лице и в аферата с отклонени милиони левове от дарителски кампании на фондацията „Хелпкарма“.

Бащата наКоста Кънчев и чичо на Константин Кръстев влиза в управителния съвет на „Хелп карма“ през март 2018 г., година преди благотворителната фондация да преустанови дейност след срамния скандал с отклоняване на средства от дарителски кампании.

За своята 4-годишна дейност дружеството за дигитални активи Nexo е съумяло да привлече над 4 милиона клиенти от цял свят. От компанията твърдят, че управляват активи за 12 милиарда долара (!) и че са обработили транзакции за над 80 милиарда долара, алармира информаторът на Narod.bg.

На практика обаче тези данни не могат да бъдат официално проследени, тъй като Nexo не спазва никакви регулации. Основната дейност на дружеството е да отпуска кредити в замяна на обезпечение, като клиентите трябва да заплатят в криптовалута.

Лихвеният процент при заемите с електронна валута в Nexo достига до 150%. На практика обаче не само огромния лихвен процент е съмнителен. Най-големите притеснения са, че от Nexo могат да злоупотребят с ценните книжа и стоките на своите клиенти чрез сложна схема за отклоняване и пренасочване на криптопотфейлите, вече приложена успешно от Ружа Игнатова и OneCoin.

Първият сериозен сигнал, че Nexo действа като пирамида, дойде през октомври 2021 г., когато лично главният прокурор на Ню Йорк Летисия Джеймс издаде забрана на компанията да отпуска кредити срещу клиптовалута на територията на щата. Според Летисия Джеймс Nexo няма право да създава депозити в криптовалута, тъй като измамно представя дейността си като банкова, макар да няма лиценз за подобна дейност.

След като на Nexo бе даден 10-дневен срок за прекратяването на дейността в Ню Йорк от главния прокурор на щата, от компанията тихомълком блокираха дейността си на територията на Ню Йорк. Nexо обаче все още продължава да действа незаконно като банка в Америка и в държави от Европейския съюз, нарушавайки законите.

„На практика Nexo извършва финансови услуги, оперира с милиарди, но не подлежи на никаква регулация. Офисът на компанията е базиран в София, така че българските власти би следвало да стартират разследване за незаконна финансова дейност и за измама в особено големи размери“, категоричен е български икономист.

Летисия Джеймс подпука измамниците от Nexo

Според наблюденията му след проблемите на Nexo в Ню Йорк и вторачването на главния прокурор на щата Летисия Джеймс в незаконната дейност на компанията, от дружеството са стартирали агресивна рекламна в България и са привлекли спешно стотици брокери, които да предлагат по телефона на клиенти от цял свят отпускане на заеми, токени, изплащащи дивиденти, и карти за използване на криптовалута.

За да парират публикации в родни икономически издания за незаконния си бизнес, от Nexo сключиха тлъсти рекламни договори с „Икономедия“ на Иво Прокопиев и са сред медийните партньори на „Капитал“ в семинари по кибер сигурност.

„От Nexo дори си позволиха да замесят шейха на Дубай в своя фалшива реклама, разпространявана в социалните мрежи. Публикуваха рекламни съобщения в социалните мрежи, внушаващи, че и шейхът е техен клиент“, разказва български търговец на криптовалута.

През последните 2 месеца, след тоталния срив на криптовалутите и обявяването във фалит на няколко от най-големите заемодатели на криптовалута в света – Celsius Network, Voyager и BlockFi и Babel Finance, в специализирани сайтове за електронна валута, базирани в Америка и в Сингапур, започнаха да се появяват разкрития, че Nexo е загубил между 30 и 50% от активите на своите клиенти.

Основната част от гигантските загуби на Nexo са се формирали от инвестиции в крипто хедж фондове и острата турбуленция на крипто пазара след краха на електронните валути. От компанията, естествено, отричат да имат дупка в портфейла си, но не дават никаква информация в кои крипто хедж фондове са инвестирали 12-те милиарда долара, които твърдят, че управляват.

Притеснително е, че на сайта на Nexo компанията посочва, че управлява активи за 12 милиарда, докато на последните наети от фирмата билбордовете из София рекламното съобщение е за „управление на активи за 8 милиарда долара“. Тоест, от Nexo вече признават, че са загубили 4 милиарда долара!

Извън официалната загуба на Nexo в размер на 4 милиарда долара, до този момент никой не знае с абсолютна сигурност дали компанията не е претърпяла много по-големи финансови поражения. Има основателни съмнения, че голяма част от инвестициите на вложителите в Nexo са били пренасочени неправомерно към собствениците на клиптобанката Антони Тренчев, Коста Кънчев и техни подставени лица.

Един от най-популярните анализатори в света на криптовалутата, познат с провището „Видра“ в Туитър, е провел мащабно разследване на дейността на Nexo, като алармира последователите си за предстояща ликвидна криза в Nexo до края на 2022 г. със сигурна загуба от 87%.

В разследването си, публикувано чрез серия от постове в „Туитър“, „Видра“ разкрива, че от Nexo лъжат, че са одитирани в Швейцария, за да привличат наивни клиенти, ползвайки безупречната репутация на швейцарската финансова и регулаторна система.

„Nexo нямат одит в Швейцария, а атестация и това е само един от хилядите им трикове. Финансовият одит е обективно изследване на финансовите отчети на компанията, за да се гарантира коректното и точно представяне на финансовите отчети на компанията. Докато при Nexo става въпрос само за юридическо потвърждение на автентичността на документ. Това е просто проверка, че са спазени процесите, но не е одит в реално време, както лъжат от Nexo! Те мятат подла стръв, всичко около тази фирма е полуистина или измама!“, алармира „Видра“.

Въз основа на неговите публикации, а и след стотици подадени сигнали в Америка, федералните власти в САЩ вече са стартирали секретно разследване срещу Nexo, което най-вероятно ще завърши с повдигане на обвинения до края на годината.

„България отново попада в епицентъра на гигантска финансова измама с криптовалута, както вече се случи с Ружа Игнатова. Възможно е да се окаже, че пирамидата Nexo е ужилила повече клиенти отколкото OneCoin“, бият аларма финансови експерти.

Прегледана: 160390

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече