„Бригада Нов дом” втрещява с участници

0

Зрителите скочиха срещу родители на 6 деца, отглеждани в пълна мизерия

В „Бригада Нов дом” май са сменили не само майсторите, а и критериите за избор на участници, чиито домове да ремонтират без пари. Досега това бяха все хора с проблеми, които се борят всеотдайно за по-добър живот, но имат нужда от помощ. В актуалния сезон 6 обаче героите в два от общо четири излъчени до момента епизода предизвикаха масово зрителско възмущение. След международния шофьор Дарин и бившата манекенка Вероника, чийто дом приличаше на кочина, хората се отвратиха и от Деси и Филип, които отглеждаха в пълна мизерия цели 6 деца.

Риалитито на Би Ти Ви направи всичко възможно, за да представи в благоприятна светлина своите герои от епизод 4 – Деси и Филип, пише Уикенд. Това са млади хора, които имат цели 6 деца и живеят в полусрутена къща под наем. С многочленното семейство живее и свекърът, за когото не стана ясно дали работи. Всичките 9 души спят в една стая, мръсните си дрехи трупат в купчина, която стига почти до тавана, и твърдят, че ги перат през нощта на ръка, защото нямат пералня. Единственият, за когото стана ясно, че работи, е бащата Филип. Той се труди на автомивка. Половинката му обяви, че винаги е искала голямо семейство и най-голямото щастие за нея е да отдаде всяка своя минута на своя мъж и на децата си. Не се разбра какво прави това семейство, за да излезе от затрудненото си положение. Майката със сигурност не е работила от години, защото с тези 6 деца е логично да влиза от майчинство в майчинство. Домът беше не само беден, но и ужасно мръсен, Деси уж твърдеше, че държи на възпитанието, но насърчаваше едно от децата да пише на стената имената на всички останали. Стената беше надраскана от горе до долу. Самата водеща Мария Силвестър не скри, че като жена и майка изпитва противоречиви чувства към идеята да родиш цели 6 деца с пълното съзнание, че не можеш да им осигуриш подходящи условия за живот.
Въпреки опита на предаването да захароса ситуацията, зрителското възмущение не закъсня. То беше излято с изключителна острота в социалните мрежи под всички официални публикации на Би Ти Ви по темата с многодетното семейство. Според повечето хора е безотговорно да създаваш деца, които не можеш да отгледаш в нормални условия. Много от тях смятат, че е възможно целта на родителите да са социалните помощи за всеки следващ наследник. Деси и Филип обясниха, че не са имали време да се оженят, затова шоуто им организира сватба. „Не им направихте услуга! Сега вече Деси няма да се води самотна майка и ще изгуби помощите”, пишат хората. „Това предаване е вредно и трябва да се спре! Толерира безхаберието във всички направления: безхаберни родители, правещи и раждащи деца, обричайки ги на мизерен живот; безхаберни социалните институции, които не виждат при какви условия се раждат и отглеждат деца; лекари, които да ги консултират как да се предпазят от бременност… Радват, но не възпитават! Ами поне да хващат бащата и дядото да помагат за следващия ремонт на следващото семейство, за да се научат на труд и занаят и да предават доброто нататък…”, пише зрителка. „Горките деца! (…) Такава мръсотия и смрад… Бригадата с най-добри чувства ще помогне еднократно, а утре? Децата нямат никаква вина, но ще повторят модела след години”, е друго мнение за излъчения епизод. „Не бива да се поощрява подобен начин на живот, а реално предаването това направи. Човекът затова е човек, да може да мисли!”; „Тази купчина до тавана от мръсни дрехи нали не мислите, че е събрана за един ден? Просто на някои хора не им се пере. Сега им направиха безплатния ремонт, а след максимум 2 месеца ще е същата кочина като преди” – в този стил са масовите коментари.
Много хора посочват, че само до преди около 40-50 години в българските домове рядко са се намирали автоматични перални, но мръсни дрехи до тавана не са се трупали. Освен това в много домове и до днес мъжете сами се занимават със строежа и ремонтите, когато не могат да си позволят услугите на майстор, а не чакат някой да им ги направи без пари. „Много ми се иска да имате и проект „една година по късно”, пише зрителка, намеквайки, че след година ремонтираното жилище ще изглежда както преди ремонта. Според много други срокът от една година е твърде дълъг. В семейство, в което се пере по изключение, а децата са насърчавани да драскат по стените, мизерията и мръсотия обикновено настъпват много по-бързо.
Един въпрос така и не получи отговор: дали тези хора ще запазят жилището си и след ремонта? От предаването стана ясно, че са настанени там под наем. Много хора подозират, че е възможно собствениците да вдигнат наема или направо да ги изгонят, за да потърсят наематели, които ще стопанисват дома им по-добре. Доброжелатели стискат палци жилището да е общинско, за да остане семейството в него.
Никога досега „Бригада Нов дом” не е събирало такъв негативизъм, както сега. Предаването като цяло е любимо на повечето българи, буди възхищение, умиление и желание у хората да помогнат на участниците. Този сезон се очертава като най-слабият в това отношение. Двамата от героите в него събраха овации. Това са самотната майка Надежда, която сама отглежда малката си дъщеря Савана, и семейството на Васил и Цветана, чийто син Ивайло страда от мускулна дистрофия тип Дюшен. Героите в другите два епизода бяха жестоко критикувани, а това на практика са половината от излъчените до момента предавания. Ако продължава в същия дух, предаването ще изгуби много фенове.

Прегледана: 25988

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече