Защо и Фънки е с пожизнена пенсия от държавата?

0

Димитър Ковачев, чиято фирма „София Мюзик Ентерпрайсис” не плаща авторски права и данъци за стотици хиляди левове, е награден от парламента за заслуги към нацията

Димитър Ковачев-Фънки, организирал с фирмата си „София Мюзик Ентерпрайсис” едни от най-печелившите концерти на чужди звезди у нас, се уреди с пожизнена пенсия от 500 лева. Ковачев е част от списъка с над 100 известни български музиканти, който миналата седмица с решение на Народното събрание бяха удостоени с държавни парични награди за особени заслуги към държавата и нацията, пише Уикенд.

За заслугите на останалите отличени като Васил Найденов, братя Аргирови, Стефка Берова, Маргарита Хранова, Кирил Маричков, Камелия Тодорова може да си спомним и без дори да се замислим. Изпетите от тях хитове и до днес са в златния фонд на българската култура. Дали обаче това може да се каже и за Фънки?! След като бизнеса му с организиране на чужди концерти позалезе, той е по-прочут предимно с вдиганите скандали при участия в различни риалити формати. Явно пръдните, крясъците и псувните в ефир са достатъчно велики културни постижения за депутатите. Отделно, че песните на групата му „Черно фередже” са подходящи за излъчване само след полунощ и то със задължителен знак 18+.
Интересно е дали Фънки ще използва средствата от пожизнената си пенсия, за да върне дълговете на промоутърската си агенция „София Мюзик Ентерпрайсис”, чудят се в бранша. „Музикаутор” – организацията, натоварена да брани интересите на авторите на музика, от години се жалва, че фирмата е забравила да плати стотици хиляди левове авторски права.

Вместо да спази закона и преведе дял от парите на продадените билети, Фънки предпочита да действа като типичен измамник. След като през 2019 г. „Музикаутор” заплаши да заведе дело за парите, Ковачев и съдружникът му Иван Несторов-Амебата продават „София Мюзик Ентерпрайсис” на безимотните маргинали Цветомир Добрилов и Пламен Стоянов. Още по време на сделката промуътърската компания не е в цветущо състояние. Документи от Търговския регистър показват, че фирмата има сериозно дългове. Първата работа на новите собственици е да свикат общо събрание, на което освобождават от отговорност предишните босове Фънки и Амебата. Едва ли е изненада, че двамата новоизлюпени организатори на концерти – ромите Цветомир Добрилов и Пламен Стоянов нямат никакъв опит по темата. Добрилов и Стоянов живеят в крайни софийски квартали, където голяма част от населението е от ромски произход. Това не им пречи да са собственици на още десетки фирми, чиито основатели са източили милиони левове ДДС. За капак, един от наследниците на Фънки Цветомир Добрилов има и присъда за участие в престъпна група за трафик на нелегални емигранти.
Бившата фирма на Фънки също е част от списъка с некоректните длъжници на НАП. Към днешна дата „София Мюзик Ентерпрайсис” виси на бюджета с над 75 хил. лв.


Прегледана: 174144

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече