Ицо Петрофф издаде Лили: Била фурия-мъжемелачка!

0

Рокаджията Ицо Петрофф, който се познава от край време с Лили Иванова споделя, че тези дни имал интересна среща с приятели. От дума на дума за състоянието на качествената българска музика, нещата опрели до примата на естрадата, която веселяците наричали мадам Ли. Певицата била особено щедра дама, купувала апаратура, обзавеждала студиа и така в обятията й попадали куп мачовци.

Оказало се, че изпълнителката на „Детелини” не била никак свенлива в леглото по времето на социализма, когато милиционерите следели освен за битовите кражби по домовете, и за моралното неразложение на гражданите на народната република.
Макар и удобно задомена за министерския син Янчо Таков, мадам Ли мятала очи към засуканите мъжкари, държала се твърде разкрепостено и винаги успявала да омотае в любовните си мрежи някой арт наивник.

Така през далечната 1974 г. до уши и съвсем по момчешки по нея хлътнал музикантът Иван Лазов – Вантера, за размерите на чието мъжко достойнство се носели легенди „от уста на уста” (буквално и преносно). Първоначално новоизлюпената двойка криела връзката си, защото Лили не искала да разваля брака си с Янчо Таков, благодарение на когото имала нескончаеми концерти из страната и в чужбина.

Но нещата загрубели. Надареният Иван хлътнал по Лили по време на турне в провинцията. Според разказите на свидетели от ония години, също певци и музиканти,  двойката се любила в казанлъшки хотел за сефте. Лиленце-Пиленце така стенела и охкала, че настанените в съседните стаи не мигнали почти цяла нощ и дори подали оплакване от сладострастните стонове.

Любовната афера траела малко повече от месец, защото звездата на българската естрада хвърлила любовна мрежа и на колегата си Личо Стоунса. Имало дори моменти, в които Янчо Таков, Иван Лазов и Стоунса се редували, без дори да подозират, че са баджанаци.

Мистерията се разплела една вечер по време на турне във Варна. В късните часове на нощта хотелът бил огласен от здрава мъжка караница, в която главни герои били Янчо Таков, брат му Васил Таков и въпросния любовник Вантера. Иван Лазов молил със сълзи на очи братята Такови да го оставят на мира и да обяснят на Лили, че тя е всичко за него и той не би могъл да живее без нея. На следващия ден всички говорили за случката, но никой не смел да се изцепи гласно, заради отрочетата на Пеко Таков.

Лили оставила без коментар ситуацията, защото вече била подсигурена с нов любовник – влюбеният във водката китарист Личо.

Интересното било, че всички приятели на певицата били хора с възможности. Вантера разполагал също с големи материални възможности. Баща му бил генерал-полковник и заемал важен пост във висшите етажи на властта. Майка му била под пагон и имала десетки подчинени, които треперели само при появата й. Семейството на Лазов разполагало с няколко обширни апартамента на пъпа на София и вила в престижния квартал „Бояна”. След идването на демокрацията през 1989 г. печално влюбеният мъж наследил и магазини, но вече се бил пропил от любов по естрадната икона. Връзката с високите градуси и слабостта му към чашката били денонощни и в крайна сметка коствали живота му.

Безнадеждното пропиване след връзка с Лили Иванова се забелязвало и при други мъже. Китаристът Личо Стоунса бил на седмото небе от щастие, че популярната изпълнителка му обръща внимание и го дарява с ласки. Веднъж, докато тя била на турне, той така се напил с водка, че остригал любимата й болонка Тото. Това сложило точка на отношенията им. Мадам Ли била категорична, че Стоунса няма повече място в живота й и му била шута. Асен Гаргов и Чочо Владов имали неговата нелека съдба и след Лили не виждали смисъл да продължават с кариерата си напред.

Певицата била болезнена кариеристка. Искала да бъде №1 и не пестяла нито средства, нито начини за това. Още преди да подпише с Янчо Таков през 1972 г., тя дружала с певици, които имали съпрузи от влиятелни политически семейства. Влязла под кожата на композитори като Йосиф Цанков, Тончо Русев, Ангел Заберски. Веднъж дори набила певицата Ася Казасян пред очите на Вили Рей, която тогава се подвизавала на сцената като Виолета Миливоевич, съпруга на югозвездата Зоран Миливоевич. Поводът за шамарите била песен на английски, която Лили не можела да изпее, защото не знаела английски, но Ася се справяла отлично…

Пианистът Здравко Радоев, който открил звездният потенциал на Лили, бил като омагьосан от гласа й. Когато я чул за първи път, бил на турне с Леа Иванова. Дарбата й го впечатлила дотам, че решил да приключи с Леа и да се посвети не само музикално, но и любовно на Лили. С негова помощ певицата направила пробив на българска сцена с шведската група „Северните тигри”, което било почти революция в тогавашната българска музика. Докато са във връзка, Радоев я запознава с прочутия цигулар, пианист и композитор Иван Пеев, ръководител на оркестър „6+1”. Иван, за разлика от Здравко, не се поколебал й бързо й предложил брак.

Щастливата младоженка продължава шеметната си кариера, като към семейното ложе прибавя нови и нови играчи – нещо, което никак не се нравило на Иван Пеев и бракът претърпява фиаско.

Лили без мъже не може и никога не е могла, така коментирали ситуацията в музикалната гилдия, жалейки за Асен Гаргов, който като повечето си „баджанаци” бил употребен и изоставен. Списъкът с имената на Лилините любовници край нямал, но едно било сигурно – 80% от тях завършвали зле.

„Мадам Ли бързо забравила Вантера, а плейбоят Янчо, знаейки за предишната й любов го обиждал и тормозел, като го карал да му лъска обувките. Естествено, Вантера изживял трагично неловкото си положение, пропил се и не след дълго починал.

Фейсбук приятелката на озвучителя Здравко Харалампиев с псевдоним Бялото Ленче му споделяла, че нейни приятелки коментирали звездата, че била същинска хищница в леглото. Купувала апаратури, правила звукозаписни студия и ги подарявала. Така мераклиите стават доста – Здравко Радоев, Ванко Пеев, Янчо Таков, Вантера, Гаргата, Личо Стоунса, Чочо Владов и ред неизвестни мераклии”, казва рокаджията легенда Ицо Петрофф.

В прашния тефтер на Лили фигурирал и изпълнителят на „Заблеяло ми агънце” Борис Машалов, любимец на червения сатрап Тодор Живков, пише „Уикенд”. Машалов потърсил подкрепата на другарите от ЦК на БКП, за да популяризират „другарката Иванова”. Той направил пътека до Комитета по култура, за да трасира пътя на любимата си Лили. Народният певец и носител на няколко ордена имал привилегията да говори по петолъчката с важни другари, а такова обаждане винаги имало силата на нареждане от високо ниво.

Така Лили Иванова набързо прекратила уроците при пианиста Евгени Комаров, който й преподавал руски романси, които тя не харесвала, защото искала да е българската Рита Павоне. Мечтата й се сбъднала благодарение на Машалов, но година след аферата им – 1962-а, той се пренесъл в по-добрия свят.

Прегледана: 116290

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече