Кои навици ни пречат да поддържаме добра форма

0

Пушите, пиете и се храните нездравословно? Или пък нямате никаква физическа активност в ежедневието си? Това са много лоши навици, от които трябва да се отървете.

Вижте кои са най-опасните неща за вашето здраве и за добрата ви форма.

Преяждане

Загубата на връзка с естествените сигнали за глад и удовлетворение на тялото ви може да доведе до хронично преяждане и излишни килограми, които могат да причинят диабет, сърдечни заболявания и други сериозни увреждания.

С решителност всеки може да поправи лошите си хранителни навици и да стигне до по-здравословно, по-естествено тегло. Като обръщате внимание на сигналите за глад и преминавате към здравословни закуски, можете да отслабнете и да се чувствате много по-добре.

Ето няколко съвета:

Спрете да ядете, преди да сте се нахранили. Станете от масата, когато се чувствате леко гладни: по този начин ще ядете по-малко.

Хранете се с правилната причина: Защото сте гладни – не защото сте стресирани, отегчени, ядосани или тъжни.

Заменете нездравословната храна с истинска: След като изчистите хладилника и шкафовете, снабдете кухнята си с плодове, зеленчуци, ядки и нискомаслени, пълнозърнести продукти.

И още сега си поръчайте нещо здравословно за хапване от https://www.foodpanda.bg/contents/grocery-delivery-sofia.

Дълго седене пред телевизора

Колкото повече телевизия гледате, толкова по-малко физическа активност получавате, увеличавате шансовете си за наднормено тегло и развивате диабет тип 2. Мащабно проучване на над 9000 души сочи, че тези, които гледат повече от два часа телевизия на ден, ядат повече от тези, които гледат по-малко. Ако телевизията замества времето, което сте отделили за старо хоби, посещение на приятели или упражняване на ума си, това също може да е вредно за здравето ви.

Като превърнете телевизионното време в активно време и се ангажирате със здравословен баланс на телевизия / активност, можете да изгорите повече калории и да намалите бързо шансовете си за свързани с теглото здравословни проблеми. Ще имате по-красиво тяло и повече време за сън, плюс повече енергия, по-добро настроение, по-остър ум и повече социални връзки, които дори могат да ви помогнат да повишите самочувствието си.

Следвайте правилото 2/30: Това означава не повече от 2 часа телевизия на ден – и поне 30 минути упражнения.

Не превключвайте каналите безцелно: Пускайте телевизора, само когато имате нещо конкретно за гледане. Излезте, вместо да търсите каквото и да било друго.

Не яжте пред телевизора: Твърде лесно е да преядете по този начин, без дори да го осъзнаете.

Упражнявайте се, докато гледате: Разходете се на място, правете лицеви опори или купете бягаща пътека за стаята с телевизора.

Почистете по време на рекламите: Избягвайте реклами за храни, като оправите малко из къщи. Този навик може да добави до още 20 минути за изгаряне на калории за всеки ден.

Старайте се да напускате дома си по-често: Виждайте повече приятели, правете по-интересни неща и стимулирайте ума си всеки ден.

Прекалено много фаст / джънк/ бърза храна

Постоянното ядене на двойни чийзбургери и пържени картофи, заедно с газирана сода или млечен шейк, често води до широка талия и други свързани с теглото здравословни проблеми, като сърдечни заболявания и диабет.

Трансмазнините, често срещани в бързата храна, повишават „лошия“ холестерол и мазнините в кръвта, които допринасят за втвърдяването на артериите, както и за възникването на възпаления, което пък допринася за натрупването на мастна плака в стените на артериите.

Ползите за здравето от преминаването към здравословна храна ще бъдат незабавни и съществени. Да, в началото няма да е лесно. Бързата храна е супер удобна, изненадващо евтина и благодарение на всичките си мазнини, сол и захар, безспорно вкусна. Здравословното хранене отнема повече време и мисъл, а в някои случаи и повече пари. Заслужава си обаче. Освен че губите излишното тегло, се предпазвате от сърдечни заболявания и диабет и ще спестите пари, ако приготвяте домашни ястия, вместо да купувате бърза храна.

Прегледана: 153138

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече