Лъсна! И проф. Мермерски – агент на ДС!

0

Топ знахарят на страната проф. Христо Мермерски, който обича да съветва за здраве, билки и всякакви алтернативни лечения на нелечими болести, е донасял на Първо главно управление на Държавна сигурност. Това показват документи, публикувани от Комисията по досиетата тези дни, пише „Уикенд“.

Конспиративният псевдоним на Мермерски е Чавдар. Контактите му с ДС лъсват след проверка на директорския борд на „Родопа” Велико Търново, в който той се е подвизавал.  Експертът по полезните храни е вербуван преди повече от половин век. Зачисляват го към тайната полиция през 1973 г., като първо е агент, а след това израства до секретен сътрудник. През 1980 г. Мермерски е изпратен на специализация в САЩ, където остава години наред. По-късно той става и зам.-министър на земеделието.

Когато започват промените в страната, Мермерски бързо организира канал за САЩ, под формата на курсове за млади фермери. Мераклиите плащат по 5000 долара, срещу което получават по-лесно виза. Част от парите, разбира се, отиват в служители от консулството на САЩ, категорични са източниците ни, които познават в детайли този бизнес. В онези години Мермерски е далеч от телевизионния екран, но се радва на огромна клиентела, която благодарение на „фермерския” курс се изнася зад океана. Мнозина от тези хора въобще не си правят труда да ходят до някакво си ранчо за обучение, а директно започват да си търсят работа.

В един момент обаче на американските служби им става ясно, че програмата за млади фермери е канал за имигранти в страната. В тогавашната Национална служба за сигурност, днес ДАНС, също започва разследване. Бившият секретен сътрудник на външното разузнаване обаче вади връзки и историята е потулена. През следващите години професорът става проповедник на  здравословния живот. Мнозина дори си мислят, че Мермерски е лекар, но той е агроном с диплома от Селскостопанската академия.

Синът на професора-знахар – Йонко Мермерски, нашумя след като влезе в ролята на преводач на срещата в Белия дом между Бойко Борисов и Доналд Тръмп. Иначе той е химик, автор на множество патентовани изобретения и често е съавтор на книги, написани заедно с баща му.

Прегледана: 179002

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече