Мачетето – полезно острие при къмпингуване

0

Чудите се с какво е полезно мачетето при къмпингуване? Мислете за това като за перфектният инструмент. С всяка година то набира все по-голяма популярност – и това не е изненадващо. С много по-малка маса то успешно се справя с повечето задачи, а като цяло дизайнът му е  изпълнен по изключително удобен начин. Днес ще говорим за това какво включват функциите му, а също и за това на какво да обърнем внимание при избора и кое е най-добро мачете за използване сред природата.

Доброто мачете може да се окаже разликата между живота и смъртта, когато човек се е изгубил сред гъста и непроходима растителност. Мачетето е своеобразен  голям, тежък нож, който можете да използвате като оръжие или да сечете растителността, която ви обгражда в тежка ситуация. Режещата му способност зависи от острието, което обикновено е с дебелина по-малка от 3 мм и е дълго от 32,5 до 45 см. Повечето мачете се предлагат в различни форми и размери в зависимост от производството, но издръжливостта е черта, която всички те притежават.

Видове мачете

Има няколко вида мачетета, от които можете да избирате. На пазара се предлагат различни видове, от които можете да закупите и всеки от тях има различни характеристики и предимства.

Надеждният инструмент за рязане трябва да бъде незаменим в ситуация на оцеляване, която включва рязане, намиране и приготвяне на храна, убиване и дране на дивеча. Най-подходящотот мачете може да е с дълго и тежко острие, което с лекота да прореже пътека през гъста растителност и буйни храсти. Хубаво е ако ще излизате сред природата на планина да имате поне едно мачете или ловен нож.

Най-доброто мачете за оцеляване

Това, на което трябва да обърнете внимание е многофункционалното острие. Като се има предвид теглото на острието, то трябва да бъде достатъчно добре балансирано за рязане и сечене. По принцип трябва да изберете острие според това как ще го използвате. Най-доброто режещо мачете трябва да има много тънък ръб и значителен скос на режещия ръб. Добрият модел трябва да има значително по-тънко острие спрямо използвания материал и достатъчно дългъг режещ ръб, за да позволи максимална ефективност. Острието трябва да е възможно най-тясно, за да се сведе до минимум триенето при рязане. Основната сила при сеченето е инерцията, което означава, че мачетето за тази конкретна задача трябва да е тежко и дебело.

Изборът на мачете за оцеляване не е толкова труден, колкото си представяте. Вашият избор винаги трябва да се ръководи от следното: тип (форма на острието), материал на острието и покритие, дължина на острието и обща дължина, както и дизайн и материал на дръжката. Ако можете да изберете модел с всички горепосочени характеристики, който отговаря на вашите нужди, тогава лесно можете да закупите най-доброто мачете за вас. Това обаче не означава, че трябва да ограничите избора си само до един конкретен модел. Винаги можете да изпробвате различни модели за различни ситуации.

Вижте повече за всички ловни и тактически остриета на сайта Brannik.bg

Прегледана: 189842

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече