„Мисирка“ на килимчето – Мариета Николаева обслужва МВР шефове с поръчкови „новини“

0

Колкото и да е тъжно, Бойко Борисов май ще се окаже прав – в България вече няма журналистика, а някакъв цирк от мисирки, които държат микрофона за кеф на шефа си.

Емблематичен пример е т.нар. разследваща журналистка Мариета Николаева, която се оказа обслужващ персонал на МВР началството в името на своята „ексклузивна новина“. И понеже не можем да я смятаме за истинска част от гилдията, ще ви открехнем малко за личността на това сръчно девойче с вечно сърдита муцунка, алармира източник на Bairak.bg.

Родена през 1979 г. в София. Завършва Софийска математическа гимназия, висше образование в УНСС специалност икономика и управление на масмедиите. Представена е като „криминален журналист“ с 24-годишен опит в разследващата журналистика, но всъщност официалната й биография започва от март 2002 г., когато започва работа в Нова ТВ.

Дотогава Мариета се подвизава в разни издания, за които очевидно не желае да се говори, като никому неизвестната сега телевизия PRO.BG, опитала навремето да открадне ресурс и кадри от голяма национална телевизия.

В Нова тв Николаева работи почти 8 години – до 2010 г., когато започва като „старши репортер“ в bTV. Пребивава там до 01.09.2022 г., когато пак се завръща в Нова. В официалните страници на двете телевизии, които амбициозната дама сменя неколкократно (Нова – bTV – Нова), фигурират награди за предавания и репортажи, свързани с борбата с наркоманиите, пътната безопасност, дори през 2006 г. е сред „Достойните българи“ за предаване, разкриващо корупционна схема в столичния КАТ.

Репортажите на Мариета Николаева са винаги свързани с т. нар. „МВР теми“ – просешката мафия, фалшиви дипломи, пътни инциденти, убийства, издирване на изчезнали, като малкия Сашко в Перник…

Такава е работата на занимаващите се с криминална журналистика, а Мариета има това за своя запазена марка. Всъщност, журналистическата й биография е нагледен пример за това как върховете на МВР могат да прокарват своята политика в медиите чрез приближени журналисти, които винаги услужливо са снабдени от тях с изпреварваща информация.

„Пътят“ на Николаева към сензационни разследвания или скандални репортажи всъщност е трасиран именно по този начин. Особена е близостта й с бившия министър на вътрешните работи Бойко Рашков. Тя е автор на няколко „ексклузивни интервюта“ с него, в типичния наведен стил, след услужливо зададени въпроси и предварително уговорен обем информация, които той ще й предостави, за да е “ексклузивна“.

Мариета Николаева е убеден фен на Рашков, а връзката с него преминава през бившия шеф на столичния КАТ Тенчо Тенев. Именно Тенев, като приближен до Рашков, прави връзката на Николаева с бившия МВР министър, нереализиран главен прокурор и председател на КПКОНПИ, особено топла.

Точно по този начин сервилната Мариета получава изпреварваща информация за всяка МВР акция и всяко разследване, които ще съобщи с напрегната физиономия при включването й в новинарските емисии.

Самата Николаева пази в пълна мъгла личния си живот. Омъжена е, като съпругът й е известен само по име – Калин. Във фейсбук страницата й отсъстват лични снимки, а като вече написахме – тя ревниво се крие медийната си биография преди 2002 г.

Старши криминален и разследващ репортер – какво животно е това в днешния пъстър свят на репортерки на високи токчета и на репортери с меки розови души…

Мариета Николаева, например, е доказан журналист с над 24-годишен опит в криминалната и разследваща журналистика, но само според визитката й. Учила е за „управление на масмедиите“ в УНСС – какво означава това в динамичния медиен свят, не е ясно.

Криминалната Пулицърка никога не е била масмедиен шеф, но изпълнява успешно поръчките на Шефовете без значение дали са в Би Ти Ви, или в Нова тв. Мариета е достоен номад-представител на своята шарена професия. Първо работила в различни печатни издания. Припомняме въртележката – през 2002-ра година се присъединява към екипа на NOVA. От 2010 до 2022 е кримка в Би Ти Ви, а от 1 септември 2022 г. пак обратно в NOVA.

Тук идва въпросът – защо точно старши репортер и какво разследва тази анорексична дама, облечена в черно с подчертани в черно очи и черни дрехи, която винаги превъзбудено и насечено съобщава „екслузивните“ си новини, в които няма нищо ексклузивно – интервю с главния секретар на МВР, после интервю с министъра Демерджиев по ежедневни теми, преди това за изчезналия Сашко или някой пиян на пътя…

Разследвания за източените пари на държавата, за болното българско население или за превзетата ни икономика, политика и медии…. Такива няма.

Според нейната версия Мариета, щастлива майка на две малки дечица, склонила през 2022 г. на горещите молби на шефа на Новините на Нова Илия Дафов, между другото много близък душеприказчик на самия Бойко Борисов, да се върне обратно, защото други репортерки на Нова избягали в Би Ти Ви – Ивелина Драгнева, Владислава Тричкова, Ванина Недкова.

Та Илия поканил Мариета, защото е МНОГО разследваща, а тя се съгласила – хем за повече пари, хем за по-малко работа, като й обещали вече да не „пълни всички дупки“ като в Би Ти Ви преди. От визитката й разбираме, че Мариета Николаева е отразявала почти всички „значими“ криминални събития и „тежки“ инциденти у нас.

Сайтът на многоуважаваната Нова ТВ твърди, че била автор на десетки разследвания в почти всички сфери. В трилогия без аналог разкрила просешката мафия у нас, разобличила кандидати за управници с фалшиви дипломи и държавни служители-педофили, крадци на социални помощи и съмнителни обществени поръчки.

Да се чуди защо се говори още за откраднатите пари от пътища или други европейски поръчки?! Имала редица награди за борба с наркоманиите, а филмът й „Дрогирани на пътя“ довел до важни законови промени….

Автор е и на поредица от разследвания за схеми в държавни структури, като заради разкритията й за корупционни схеми в столичната „Пътна полиция“ е удостоена с приза „Достойните българи“ през 2006-а година, когато е част от екипа на NOVA.

А всичко това я прави много близка на бившия КАТ Тенчо Тенев, пръв приятел на Бойко Рашков. Пътят на младеещият и прясно къносан бивш шеф на КАТ е дълъг – след обвинение от Окръжна прокуратура – Пловдив е отстранен от работа в МВР, само това попречило на Бойко Рашков да го направи Шеф на националната полиция…но все пак го върнал в КАТ.

През цялото време Мариета симпатизира на борците срещу корупцията Тенчо и Бойко.. Тя поддържа тесни контакти с тях и е готова да обслужва техните поръчки в името на „Промяната“ и истинската демокрация. Почитателка на Апостола тя дори пише във фейсбука си – не думи, а дела са нужни…

Ето защо тази уж миловидна дама със сериозно изражение намира оправдание да служи на МВР дори повече, отколкото колежката си Илияна Шишкова на прокуратурата, но така е в медиите – всеки си има Господар…

Прегледана: 127438

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече