Наглец! Гонят с полиция  Юксел Кадриев от евтиното общинско жилище

0

Втори челен сблъсък с кадър на Би Ти Ви се очертава за новоизбраният кмет на София Васил Терзиев. След като прати в трета глуха на изборите Антон Хекимян, сега на мушката на новия градоначалник на столицата е водещият на новините по частната телевизия Юксел Кадриев. В случая не става дума за поредния трансфер към ГЕРБ, а за чисто юридически казус.

С решение на Административен съд София отпреди дни, Васил Терзиев е задължен да изрита от общинското жилище Юксел Кадриев, слагайки край на грозната имотна драма. В мотивите си магистратите потвърждават очевадното – с близо 6000 лева месечна заплата, Кадриев по никакъв начин не отговаря на критериите за социално слаб. Парите, който му плаща телевизията, са предостатъчни, за да си купи собствен апартамент, вместо да окупира общинския имот срещу абсурдния наем от 93 лева на месец.

Всъщност, това беше ясно още преди половин година, когато проверка в столичния район „Красно село” установи, че водещият повече от десет години окупира апартамента в елитния квартал „Борово”, без да има каквото и да било правно основание за това. По информация на „Уикенд”, Кадриев се нанася там след разпореждане на вече бившата кметица Йорданка Фандъкова, а тя пък е помолена от зам.-председателя на партията по онова време Цветан Цветанов.

Следвайки повелята „да нахраним журналистите”, Фандъкова и екипът и през годините са се погрижили по различни начини за доста представители на медиите. Разчитайки в замяна да не им се придиря много-много за редовните скандали с ремонт на ремонта на ремонта. За да се изпълни от кумова срама, макар и напълно формално условието журналиста да бъде третиран като нуждаещ се, той е представен като „самотен татко”, грижещ се за непълнолетната си дъщеричка. Факт е, че по това време журналиста вече е разведен със съпругата си Бонка, а и няма собствено жилище в столицата. Но е също така факт, че той е публична личност, работи за най-голямата телевизия в България, а заплатата му е почти министерска. Тоест, няма никакъв проблем да излезе на свободен наем, а не да се шири в общински апартамент, предназначен за социално слаби.

След като цели 10 години си живее напълно необезпокояван в имота, през пролетта районната общинска управа в „Красно село” решава, че това повече не може да се търпи, и настоява журналиста-нахалник да напусне. Свикнал да е над закона, Юксел Кадриев първоначално отказа да изпълни разпореждането на общинската администрация. Вместо да се засрами от наглото си поведение, водещият на новините на Би Ти Ви обжалва в съда издадената заповед и се барикадира в луксозната кооперация. Твърди се, че след избухналия скандал, Кадриев изобщо не се трогнал от ехидните подмятания на свои колеги в телевизията, повечето от които са принудени да изплащат десетилетия ипотеки. Призивите за неговото уволнение, заради уронване престижа на медията, тихомълком са стопирани от най-високо ниво, твърдят източниците ни. След подобен чадър, едва ли е изненада, че Кадриев направи всичко възможно за да си запази евтиното жилище в един от най-елитните столични квартали.

В опит да омилостиви съда, водещият обяснява, че освен с дъщеря си Габриела, е прибрал от Оряхово в апартамента и своите родители. Баща му Феми бил много болен и се налагало често да идва в София, а малката пенсия не стигала да си наеме квартира. Това обаче не отговаря на истината. Според хора от квартала, в жилището Кадриев живее напълно сам с новата си приятелка. Дъщеря му, която вече е пълнолетна, също се е изнесла от имота.

Магистратите са непреклонни, става ясно от решението, с което „Уикенд” разполага. Съдът посочва на водещият, че дори и една четвърт от годишният доход от 75 525 лева на семейство Кадриеви е достатъчен, за да може фамилията да се разположи в друг имот и да плаща наравно с наематели, които не са и сънували подобна печалба от труда си. По време на делото стават ясни и доходите на „социално слабите” наематели.

Като водещ в Би Ти Ви, Юксел Кадриев прибира 69 912,62 лв. годишно, а баща му – близо 6000 лева пенсия. Така, въпреки че на месец получава 5826 лева, водещият нагло се оплаква, че не може да си позволи да плаща пазарен наем, който е около 1000 лева.

о време на делото лъсва и другата лъжа. Направената проверка от Административен съд установява, че болният баща на журналиста въобще не живее в апартамента, въпреки твърденията на Кадриев. След подобно развитие, решението на практика е предизвестено – съда дава едномесечен срок на „бедният” водещ на новините по Би Ти Ви да опразни доброволно общинския апартамент. По наша информация обаче, Кадриев и до момента не го е направил. Срокът изтича другата седмица, след което новоизбрания столичен кмет Васил Терзиев трябва да организира принудителното изритване от имота на наглия водещ с помощта на полиция и съдия-изпълнител.

Интересно, дали телевизията ще изпрати новинарски екип, който да отрази подробно този резил?! И какво смята изпълнителния директора на Би Ти Ви Ралф Бартолайт, който след напускането на Антон Хекимян отговаря пряко за новините и публицистиката на канала, за този срамен казус? Дали в Германия, откъдето Бартолайт идва, като лице на централните новини би бил държан водещ-лъжец, който над 10 години се шири незаконно в общинско жилище, твърдейки, че е социално слаб?! И дали именно заради подобни двойни стандарти новините на Би Ти Ви от години отстъпват на тези на конкурентната Нова телевизия, която вече има почти два пъти по-висока гледаемост.

Както много други тъмни тайна в столична община, и аферата с апартамента на Юксел Кадриев можеше да остане заровена за винаги, обясняват източниците ни. Заслугата за щастливата развръзка не е на бившите вече управляващи, а на бившата тъща на Кадриев Емилия, майка на екссъпругата му – оперната певица Бонка Георгиева. Разгневена от развода на дъщеря си, тя подава множество сигнали в общината, че финансите на Кадриев не са подходящи той да се третира наравно с хилядите бедни семейства. Емилия е дала за пример и че собственият й брат и снаха й чакали с години апартамент от общината, въпреки че са далеч по-нуждаещи се от вероломния й зет, а той начаса получил апетитното жилище.

След десетки сигнали, кметицата на район „Красно село” е принудена да направи проверка по случая с водещия и да установи очевадната истина – човек с месечна заплата 5826 лева няма как да е социално слаб.

Според източници на „Уикенд”, целта на Юксел Кадриев е била да придобие апартамента на преференциални цени, почти три пъти по-ниски от пазарните. Общината дава възможност на съвестните си наематели да закупят жилището изгодно, стига да са били изрядни наематели поне 10 години. Е, как да не си изряден наемател при цена 90 лева на месец?! Ако в района квадратен метър жилищна площ върви по над 2000 евро, общината би позволила на журналиста да го купи за между 850 и 930 евро, разкриват юристи. Сега тази възможност напълно отпада. 

Прегледана: 150668

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече