Насам, народе! Ефирът прелива от чалга за ЧНГ

0

Би Ти Ви миксира президента с телевизия „Планета”, Нова залага на Лепа Брена и Драгана Миркович

Чалгата, която от години убедено прониква на всички нива в държавата и обществото ни, за пореден път превзема и новогодишната нощ по двете частни национални телевизии. Това става ясно от програмите, които те разпространиха. Първите часове на 2024-а Нова тв смята са запълни със сръбски турбо фолк – концерт на Лепа Брена и Драгана Миркович, а Би Ти Ви ще миксира речта на президента с шоу на звезди на родната телевизия „Планета”, пише Уикенд.

„Животът ми е попфолк” ще пеят в нощта на 31 декември срещу 1 януари и двете ни големи частни телевизии. Открай време те пускат еднотипни програми, които противопоставят една на друга в борба за зрители, няма да направят изключение и в празничната нощ. Както цял сезон предлагат избор между „Фермата” и „Игри на волята”, а след това – между турски и български сериал, така и сега зрителите, ако решат да ги гледат, ще могат да избират разновидност, но не тип програма. В случая изборът е между сръбска и българска чалга. Нова телевизия пуска концерта на Лепа Брена и Драгана Миркович, който двете звезди на турбо фолка направиха в София в края на ноември. Тогава Петя Дикова излъчи в „Тази събота и неделя” по Би Ти Ви дълго и напоително интервю с Брена, което беше подготвила в два варианта – съкратен и цялостен. Кратката версия беше пусната точно преди концерта, а дългата – през уикенда след него. Сега пък Нова телевизия смята да пусне и самия концерт и то като черешка на тортата на новогодишната си програма. Шоуто ще започне точно след полунощ заедно с гърменето на шампанското и фойерверките и след речта на президента.

Това, че Нова ще залепи Лепа Брена за държавния глава, далеч не е най-оригиналното решение в програмите на родните телевизии тази година. Конкурентите й от Би Ти Ви са още по-креативни. Те ще вклинят честитката на Румен Радев вътре в концерта на най-кръшните български фолк звезди. Речта е планирана за излъчване 5 минути преди полунощ, а преди нея и след нея ще върви концерт на звездите на телевизия „Планета”. Това означава, че Би Ти Ви ще смеси президента с лекия жанр, в който се изявяват звезди като Преслава, Галена, Фики Стораро, Анелия, а при по-голям късмет може да се окаже, че в шоуто са намерили място даже народни любимци като Азис и Софи Маринова. След финала на въпросния концерт нивото ще вдигне певицата на народа Ивана.

Извън тези меко казано оригинални до крайност решения двете частни телевизии залагат на традиционни за програмата си идеи като празничен концерт на „Гласът на България” по Би Ти Ви и специално издание на „С Рачков всичко е възможно” по Нова.

На този фон БНТ е избрала традиционализма с редовната си „Щръклица” – този път е „Балканска”. Пред Лепа Брена и телевизия „Планета” това изглежда направо като висок стил в изкуството. Шоуто ще бъде посветено на балканската тема, ще включва не само български изпълнители, но и звезди от Северна Македония, Сърбия и Гърция – съответно Наум Петрески, Бобан Здравкович и Аристос. Освен тях участват Любо Нейков, Руслан Мъйнов, Албена Михова, Мая Бежанска, Филип Аврамов, Тео Елмазов, Николина Чакърдъкова с дъщеря си Мария, Гуна Иванова, Славка Калчева, Деси Добрева, Ивана, Илия Луков, Петя Панева, оркестър „Канарите“ и др.

След това програмата ще мине към родната поп музика с Васил Найденов, Богдана Карадочева, Георги Христов, Нели Рангелова, Тони Димитрова, Мими Иванова и Развигор Попов, Веселин Маринов, Миро, Любо Киров, Графа, Михаела Филева и др. С подобно шоу миналата година БНТ стана най-гледаната телевизия през празничната нощ. При тази слаба конкуренция от страна на частните канали най-вероятно ще повтори успеха си.

Прегледана: 135344

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече