ПП АБВ: Да се радваме, че тримата генерали още не са обявили военно положение у нас

0

ПП АБВ излезе със своя позиция във връзка с извънредните мерки, които Националния щаб за борба с коронавируса въведе преди месец.

„Днес, 13 април, се навършва един месец от въвеждането на извънредно положение в България вследствие пандемията от COVID-19. През този период от време се случиха доста събития на здравния фронт. 
Пандемията бавно се разраства, като това се дължи до голяма степен на ранните и строги мерки за овладяването ѝ. Броят на смъртните случаи е относително малък и това говори за добрата работа на медиците в цялата страна“, пише в изявлението.

Там се посочва, че на този фон впечатление правят няколко факта, като на първо място стои въпросът със задължителното носене на маски на всички обществени места.

„Това задължение беше въведено веднъж и впоследствие отменено, поради множеството сезирания на съдилищата и поради становището на СЗО, че маските не са от съществено значение за ограничаване на инфекцията. Очевидно инициаторът на тази мярка не можа да се примири с първоначалното и отменяне и я наложи повторно. Създава се впечатление, че в момента, когато няма драстично влошаване на ситуацията с инфекцията, се цели създаване на допълнително напрежение в обществото с цел по-лесно приемане на непопулярните мерки“, се казва още в позицията на партията.

В него се посочва и, че при оповестяване задължителното ползване на маски се обяви, че такива са налични в достатъчно количество в цялата страна.

„Без да се спираме на финансовата тежест за семействата (тя не е толкова голяма и влияе само на тези, които са в тежко материално положение), оптимистичните уверения на управляващите не са съвсем в унисон с действителността“.

От ПП АБВ подчертават, че България е в извънредно положение, но това не значи, че никой няма право на собствено мнение.

„За съжаление, хората, които си позволяват да критикуват или оспорват решението на Националния щаб и да
предупреждават за евентуални негативни последици, се преследват по различни начини. Особено обезпокоителен е казусът с проф. Асена Стоименова, председател на фармацевтичния съюз. В своите изяви по различните телевизионни канали тя застъпи две тези – за възможността от заместване на оригинални медикаменти с генерици от фармацивтите (нещо, с което лекарското съсловие трудно би се съгласило) и за евентуалния недостиг
на определени медикаменти в бъдеще ( което е налице в редица страни по света). Последното очевидно не се вписва в картината на „благополучие“ у нас и проф. Стоименова беше подведена под съдебна отговорност“, пише в позицията.

В нея се казва също, че ПП АБВ категорично възразява срещу всяко ненужно посегателство върху свободите на гражданите.

„Факт е, че страната ни се управлява в момента от трима генерали, но все още не е въведено военно положение. Българският народ в болшинството си спазва изискванията при извънредната ситуация и не е нужно да бъде плашен с черни статистики, черни униформи и черен PR“.

Прегледана: 71803

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече