Рачков и Халваджиян на съд заради новия си съвместен бизнес? (Окрали японски милионер?)

0

До съд с японски милиардер може да стигнат Димитър Рачков и братята продуценти Маги и Джуди Халваджиян, научи „Уикенд”. Повод са евентуални проблеми около лиценза на новият им съвместен бизнес, прогнозираха юристи.

Продуцентите и известния комик са собственици на лъскаво кафене, което отвори врати неотдавна в един от столичните молове. Заведението се рекламира като място където „кафето е изкуство, култура и преживяване”. За целта се разчита на продукция от малки биологични ферми в Бразилия, Кения, Колумбия и Бразилия, за да гарантират отлично качество. В опит да осигурят уникално изживяване на своите клиенти, собствениците са заложили на впечатляващ минималистичен и футуристичен дизайн, като цялото заведение е в ослепително бял цвят.

Рачков и братя Халваджиян се похвалиха, че те са автори на идеята за заведението. Концепцията им за кафенето на бъдещето била изключително иновативна „и все още не особено позната не само в България, но и в цяла Европа”. Това им дава надежда, че могат да направят световна експанзия с революционната си идея. Плановете им са в скоро време да отворят цели 200 обекта. Впечатлени от кафенето, хора от цял свят вече ги засипвали с предложения да отворят заведения на франчайз. От Лондон, та до Дубай. Поне така се хвалят Халваджиян и Рачков в платена публикация.

„Жалко, че идеята не е оригинална а копие на японската верига „Arabica”, която от няколко години насам се разпространи доста сериозно по света”, написа в коментар известен кафе експерт. Клиенти, посетили кафенето, също отбелязаха, че интериорът, поднасянето на напитките и самата философия на заведението поразително прилича на японската верига. Подобни съвпадения трудно могат да бъдат случайни и поставят под съмнение претенциите на българските собственици за уникалността на идеята им.

Още в края на миналата година Рачков и братята Халваджиян се похвалиха, че имат франчайз да отворят заведение от международната гурме кафе верига „Arabica”. Тримата регистрират и фирма „Глобал кофи”, а като съдружници са привлечени оперният певец и бизнесмен Роберт Сулпицио и музикантът Видин Андонов.

Купуването на лиценз е обичайна практика с известни световни вериги ресторанти и заведения. Собственикът на марката дава право на всеки желаещ да отвори обект, като в замяна му се плаща твърда такса и процент от оборота. След сключване на договора, Рачков и братята Халваджиян започнаха да набират и персонал. В обявите изрично е посочено, че става дума за работа в заведение от световната кафе верига.

Самият основател Кенет Шоджи също се похвали, че е намерил партньори в България. Японецът публикува и снимки с дизайна на бъдещото софийско кафене. Може би напълно случайно, но те поразително съвпадат с интериора на кафенето, открито от Рачков и партньорите му. Иначе сътрудничеството между Кенет Шоджи и родните му партньори продължава буквално до последният момент, според публикации на японеца във Фейсбук.

Малко преди откриването на самото кафене се оказва, че то ще работи под нова марка и с „уникална” концепция, измислена от българските собственици. Това съответно спестява на Рачков и Халваджиян плащането на процент към японският основател на веригата. Освен, ако Кенет Шоджи не реши да си потърси правата в съда, заради изумителните прилики в двете заведения. Според хора от шоубизнеса това далеч не е изключено. Твърди се, че японецът е останал доста изненадан от появилото се под друга марка кафене и може да предяви претенции към тукашните автори на „уникалната” концепция.

Прегледана: 163144

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече