Сценаристи се вдигат на протест

0

Телевизиите не плащат за повторно излъчване на родни сериали

Гилдията на сценаристите в България излезе на протест пред Народното събрание, пише България Днес. „Исканията са за нещо, което в България няма. Авторски права за създателите на аудио-визуални продукти“, каза ректорът на НАТФИЗ Станислав Семерджиев.

„Става дума по-скоро за авторски права на сценаристите на сериали. Телевизии като бТВ и Нова не отчитат авторски права при повторението на сериалите. А това трябва да се промени. Не мисля, че някой може да притисне частните телевизии да станат членове на институциите за авторски права. Единствено БНТ отчита авторските права за повторенията. Ако искаш да печелиш от труда си впоследствие, би трябвало да внимаваш какви договори подписваш. Ние в България сме щастливи, че можем да напишем нещо след 10-годишно чакане и въобще не мислим, че няма да получим след това пари“.

Сценаристът и водещ Христина Апостолова допълни, че е крайно време артистите да започнат да получават авторски права за нещо, което повторно се излъчва.

„Обичаме си работата и е добре филмът да стане, но това не означава, че не би следвало след това да не получим възнаграждение“, казва тя.

„Дори да приемат закон за авторското право, това не касае частните телевизии. Тук е ролята на държавата да се намеси, категорични са сценаристите.

Хубаво е да се седне на една маса и да има диалог с реално работещите на пазара хора, за да може да се оптимизират нещата“.

Сценаристът на „Съни бийч“ и „Привличане“ Александър Чобанов уточни само, че от 1989 г. насам нито един от носителите на авторско право в България не е взел и една стотинка от телевизия за повторение.

„Те купуват нещото и го използват, докато могат, без да се съобразяват с това, че в цял свят се плаща за това“, казва Чобанов и добавя: „Авторът в България е поставен в неизгодна позиция, защото е сам, а преговаря с корпорация. Затова искаме да подписваме колективни договори. Никой не е защитен в тези договори, освен големите корпорации“. Според Чобанов гилдията не иска много, а просто справедливи пропорционални възнаграждения за труда си.     

Прегледана: 104032

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече