Тарикат! Георги Христов прави врътка за източване на културния фонд

0

Певецът Георги Христов, който се е самообявил за най-големият глас на българската поп музика, е поискал държавата да финансира започналото му през пролетта национално турне.

Дали от притеснение, че няма да има достатъчно публика на десетките концерти из села и паланки, или просто от алчност, няма как да знаем. Факт е, че изпълнителят се е пробвал да покрие разходите за изявите си за сметка на Национален фонд „Култура”.

Номерът му обаче не минава, и в края на януари тази година охулваният министър Наско го отсвирва. Така изпълнителят на „Черно и бяло”, който често се оплаква от „евтинията и бездарието” на съвременната българска поп музика, е принуден да си плати сам срещите със стотиците хиляди екзалтирани свои фенове. Държавата от своя страна си запазва парите, за да финансира творци, които вероятно повече се нуждаят от тях, пише „Уикенд“.

Национален фонд „Култура” е създаден през 2000 г. с идеята да подкрепя некомерсиални проекти, които заради спецификата си и ограничена аудитория няма как да се самоиздържат. В нито една от програмите, както можем да се досетим не е посочено, че парите ще се раздават на певци или групи, камо ли пък на „мега звезди”, за да си плащат концертите, за които така или иначе продават скъпи билети. Дори напротив, подобни своеволия са изрично забранени, обясняват запознати.

Ограниченията при раздаването на държавната пара принуждават поп легендата Георги Христов да опита да финтира фонда. Той кандидатства с проект на стойност 99 008 лв, който трябва да финансира творческата дейност за цялата 2022 г. Искането носи помпозното заглавие „План за устойчиво развитие, работа в дигитална среда и повишаване качеството на събитията и продуктите на организацията” и е подадено от фирмата на певеца „Георги Христов Продъкшън Бг”. От описанието на проекта се разбира, че изпълнителят се кани да развие „своята електронна творческа дейност и създаде нови канали и платформи за непосредствена електронна комуникация с публиката”. Зад тези клишета се крие създаване на сайт със снимки и видеоклипове от предишни изяви на звездата. Дейност, която спокойно може да излезе на Христов 3-4 хил. лв., а не исканата субсидия от почти 100 бона, обясняват експерти. Разковничето за усвояването на държавните пари е в последното изречение към описанието на проекта: Реализиране на лятно национално музикално турне през 2022 година.

Наглата врътка на поп звездата бързо е разконспирирана от журито, начело с културния министър Атанас Атанасов. Рецензията им за помпозният проект е безжалостна. Оценителите ясно посочват, че зад купищата общи фрази, реално се крие искане да бъде финансирано лятното турне на Георги Христов. Нещо повече, самите разходи за хонорари и реклама в социалните медии са брутално раздути. За сметка на това, искащият 100 000 лева субсидия певец не си прави труда да посочи дали въобще се кани да създаде и една нова песен срещу държавните пари. Логично, заключението на журито е, че проектът няма как да бъде финансиран.

Отхвърлената субсидия очевидно не е пречка пред творческите изяви на певеца, който обича да се хвали с имотите си в чужбина и чести екзотични пътешествия. Георги Христов явно без проблем вади от собственият си джоб пари за да си финансира турнето. От негови интервю става ясно, че на концертите той представя пред публиката една своя нова песен. Дали нейното създаване му е струвало 100 бона, колкото искаше от фонд „Култура”, можем само да гадаем.

Прегледана: 150900

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече