Тарикат! Шеф Манчев копира кадастъра и го продава на общините

0

Известният готвач Иван Манчев се оказа, че разбира не само от запръжки, но и от софтуер. При това става дума за абсолютно тарикатска схема, от която само може да се гадае какви пари се изкарват. Иначе казано, от софтуера на готвача няма никаква полза, но пък се реализират едни пари, и то точно преди избори.

Нагледен пример за това нахалство дава Дупница. Кметът Методи Чимев е възложил на готвача Манчев, който явно разбира не само от крем-брюле, но и от високи технологии, да изготви – цитираме дословно с правописа и цялото лексикално богатство:  „уникалната ГИС (географско-информационна система) платформа за Устройство на територията базирана на точна и актуална информация”. Това е пълното наименование на „облачната услуга”, предоставена от кулинарния експерт. Зад този куп думи, досадни за четене и до голяма степен лишени от смисъл, се крие нещо много просто – на сайта на общината ще бъде качена информация, която е едно към едно – кадастрална карта. Тя, според рекламата, която й прави самият кмет Чимев, щяла да даде възможност на всеки собственик на имот на територията на община Дупница да получи информация за устройствените показатели на имота си. Само че точно същите показатели могат да се видят онлайн и на сайта на Агенцията по геодезия, картография и кадастър. Услугата е достъпна и може да се ползва от всеки, въоръжен с лаптоп или телефон, който знае данните за интересуващия го имот.

До момента над 100 млн. лева са налети от държавата за изграждане на кадастър във всички градове, села и паланки. Големите градове вече имат такива карти, Дупница също разполага с  кадастрална карта. Тя е качена на сайта на Агенцията и за няколко секунди всеки може да намери информация за границите на имота си. Приносът на Манчевия софтуер, казват запознати, бил, че са нанесени и застроителните линии. Източниците ни обаче допълват, че това е абсолютно безсмислено: „Няма логика  кметството да налива пари в подобни платформи, понеже който реши да строи, така или иначе ще мине през техническите служби на общината, както изисква законът”.

Официално продуктът е разработен от „Алфагис” с уточнението, че изходните данни са предоставени от общината и Агенция по геодезия, картография и кадастър. Компанията „Алфагис” е регистрирана през октомври 2021 г., а сред съдружниците на шеф Манчев е и актуалната му жена Ива Бека.

Както обаче се казва – не е луд този, който яде баницата, а който му я дава. Точната сума, която екипът, предвождан от популярния и сладкодумен готвач, е прибрал от кметството в Дупница, остава загадка дори за общинските съветници. Поръчката е разписана направо от кмета Методи Чимев и параметрите на сделката се пазели в строга тайна, обясняват отлично запознати.

Източниците ни допълват, че пипалата на въпросната схема са пуснати из цялата страна. Известни имена от ГЕРБ, явно близки на шеф Манчев, звънели по телефона на кметове и ги натискали да сключват договори с готвача за софтуерния му продукт. Доста интересно е, че това се случва точно в навечерието на местните избори. Затова витаят съмнения, че част от парите могат да се влеят най-спокойно в предизборната кампания.

Все пак има и нещо готино в цялата история. На градския площад в Дупница в сряда по обяд видели на живо шеф Манчев, който често го дават по телевизията. Появата му направо може да мине и за „събитие” в културния календар в града, който общо взето  се изчерпва само с хора и ръченици по време на националните празници, кефят се фенове на кмета Чимев и безподобния му екип, пише „Уикенд”.

Прегледана: 144606

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече