Чистка в Би Ти Ви! Махат некадърници на килограм!

0

В Би Ти Ви посрещат Коледа, треперейки от страх от масови чистки. След тоталния крах на рейтинга през есенния сезон телевизията сменя и програмния си директор, и шефа на отдел „Човешки ресурси”, които са главните виновници са срутването на гледаемостта на някога най-голямата медиа у нас. Съответно се очакват уволнения на килограм и търсене на нови кадри и предавания с надежда за връщане на зрителския интерес.

За програмата вече ще се грижи Апостол Пенчев, който беше програмен директор и преди 9 години, а в последните пет работеше на същата позиция в конкурентната Нова тв. Именно той изстреля Нова в орбитата по рейтинг с точните си решения какво да се излъчва в медиата. С назначенията и уволненията в медийната група пък ще се занимава Дарина Петров, която е работила в разнообразни сектори, но не и в медийния.

Уволнението на досегашния програмен директор на Би Ти Ви – Христо Хаджитанев, най-вероятно е подготвяно отдавна, тъй като Апостол Пенчев подаде предизвестие за напускане на Нова телевизия още в началото на октомври. На овакантената от него позиция медийната група назначи близката до Маги Халваджиян Светлана Василева, която има история в Би Ти Ви много преди Пенчев. Сега пък става ясно, че той се завръща на старата си работа в първата частна национална телевизия в България, която по негово време беше безспорен лидер по рейтинг във всички часови пояси.

Поемайки Нова тв, Апостол Пенчев успя и нея да изведе до лидерска позиция, регистрирайки рекордна гледаемост миналата пролет. Той накара Би Ти Ви да диша праха на предавания като „Хелс Китчън”, „Като две капки вода” и няколко български сериала. Явно това е направило впечатление на шефа Ралф Бартолайт, който е поканил бившия служител да се върне на старото си работно място. Говори се, че програмния шеф е бил съблазнен с доста апетитна заплата и уверения, че никой няма да му се бърка в решенията.

Досегашния програмен директор на Би Ти Ви Христо Хаджитанев остана на тази позиция в продължение на 3 години, които се оказаха най-слабите откъм гледаемост в цялата история на телевизията. Пухкавият, но фин мъж се оказа тотално неподготвен за този пост, а некомпетентността му и абсурдните програмни решения струваха десетки милиони за телевизията. Е, доволни от неговите решения бяха отделни продуценти, като например Иван и Андрей, чийто бивш служител е той. Техните продукции бяха добре посрещани и остойностени в Би Ти Ви, без значение какъв рейтинг реализираха или по-скоро не реализираха.

Хаджитанев наследи поста си от уволнената в края на 2020-а Маргарита Александрова, тръгнала си внезапно от Би Ти Ви заедно с тогавашния шеф на новините Венелин Петков. Последваха масови оставки на продуценти и репортери, които се преместиха в Нова телевизия. Под ръководството на Хаджитанев от екран бяха свалени хитови предавания като „Бригада Нов дом” и „Размяна на съпруги”, а на тяхно място влезе скандалното „Ергенът” – единственото добро решение на наалника. Рейтингът на стартиралите като тотален хит „Фермата” и „Сървайвър” пък внезапно падна въпреки инвестираните в тях милионни бюджети, а „Шоуто на Николаос Цитиридис”, в рекламата на което бяха налети огромни суми, непрекъснато се местеше в различни дни и часове, времетраенето му ту намаляваше, ту се разтегляше, докато накрая хората изгубиха навик да го гледат и се наложи телевизията да го спре. Всички тези неумели опити да се управлява програмата на телевизията нямаше как да останат без последици.

Причината за раздялата на Би Ти Ви с Христо Хаджитанев не е официално обявена, но най-вероятно това са падащите рейтинги. Досегашната шефка на отдел „Човешки ресурси” Наташа Кумчева пък сигурно е трябвало да поеме отговорността за масовото изтичане на кадърни служители, особено журналисти, от Би Ти Ви в Нова тв, което продължава вече три години. Според официалната информация на телевизията и двамата се разделят в телевизията по взаимно съгласие, което обаче не означава, че само са поискали да напуснат. Най-вероятно са им предложили обезщетения, за да си тръгнат без скандал, въпреки че поводи да ги уволнят за несправяне с работата не липсват. 

С новия шеф на програмата се очакват и нови предавания, което неминуемо води до смяна на екипите. Назначените в последните 3 години служители в телевизията треперят от ужас, че старите кадри може да се завърнат заедно с Апостол Пенчев. Логично, за да се освободят работни места за тях, ще трябва да има и уволнения. Почти всички в момента треперят за работата си и ще посрещнат празниците със свити сърца. Говори се, че с поста си може да се прости и Юксел Кадриев, който прави гаф след гаф като водещ на новините, а името му се забърка с грозна схема за незаконно живеене в общински апартамент. Най-вероятно Кадриев ще остане в телевизията, но като репортер.

Медийни наблюдатели обаче прогнозират, че много скоро Апостол Пенчев ще успее да изправи на крака повалената рейтингово и репутационно Би Ти Ви и вече очакват първите му стратегически ходове, пише „Уикенд“.

Прегледана: 142530

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече