Шеметна кариера! Любимката на Хекимян – Бесте Сабри, обра всички награди за журналистика

0

Диплома за висше образование от Шотландия и две години и половина работа в Би Ти Ви са достатъчни, за да обереш всички награди за журналистика в България. Това показва професионалният опит на новата водеща на новините в предаването „Тази събора и неделя” – Бесте Сабри. Тя е новата любимка на шефа на новинарите в Би Ти Ви Антон Хекимян.

Ако някой някога е правил наистина шеметна кариера из телевизиите в страната ни, която се развива със скоростта на светлината, то това е Бесте Сабри. 27-годишната брюнетка от Шумен е приета като стажантка в Би Ти Ви през декември 2020 г. – точно когато оттам изхвърча изненадващо уволненият бивш директор на новините и актуалните предавания Венелин Петков и на мястото му е сложен младият Антон Хекимян. Любопитно съвпадение на обстоятелствата изпраща в телевизията Бесте Сабри точно когато там се сменя цялото ръководство. Преди това момичето работи в радио „Шумен”, има изкаран кратък стаж в Нова телевизия през 2017-а и известен опит в списването на текстове за местен вестник в Абърдийн, Шотландия, където е учило. Първите й стъпки в Би Ти Ви са начало на стремително изкачване към върха, покорен за отрицателно време.

Повечето стажанти в Би Ти Ви чакат поне година, докато ги назначат на щат в телевизията. За Бесте Сабри обаче само 11 месеца са достатъчни не просто да получи договор, а и награда за репортер на годината. Тя е отличена за отразяването на събитията около пандемията. Още тогава става ясно, че я очаква блестящо бъдеще при Хекимян. Днес – година и половина след тази първа награда, Бесте или Бети, както я наричат приятелите, вече е обявена за Мис ТВ чар от Дарик радио, носителка е на отличие „Достойните българи” на в. „24 часа”, наградена е за чиста журналистика за репортажите си от опустошителното земетресение в Турция, бе забелязана дори за телевизионните награди „Свети Влас”. Тя се превръща в нещо като новата Мария Цънцарова, само че, за разлика от колежката си, получава тези награди едва ли не веднага след като напуска студентската скамейка. Трудно е да се посочи друг роден журналист, който е овършал професионалните отличия в страната ни с такава скорост, с каквато ги обира симпатичната Бети. Любопитно е, че получаването на всички тези отличия съвпадна с назначаването й за новинар през уикенда в предаването „Тази събота и неделя” преди две седмици. От Би Ти Ви съобщиха, че момичето няма да прекъсва и кариерата си като репортер и ще движи двете дейности едновременно.

Бесте Сабри може единствено да бъде поздравена с тези успехи, които постига месеци преди да навърши 28 години. Тя е родена на 28 септември 1995 г. в Шумен. Твърди се, че името й означава „музикална композиция”, а когато към него се добави наставка, ставало „творя”, „сътворявам”. В родния си град момичето завършва езикова гимназия – говори английски и немски език. Още като ученичка решава, че иска да работи в хуманитарната сфера. Колебае се дали да учи право, или журналистика. Второто надделява, защото й се струва по-интересно.

След абитуриентския си бал Бети заминава за Абърдийн, Шотландия, където учи журналистика, а после – и магистърска програма по международни отношения. Специализира един семестър в САЩ, после се връща във Великобритания и решава да кандидатства за стаж в емблематичната ВВС. „Бях стигнала до трети кръг, даже имах насрочено интервю. Но дойде пандемията, отложиха всички програми. Изборът ми да беше да остана една година, да се надявам на чудо и да започна почасова работа, или да се върна”, спомня си Бети. Избира второто. В родния си град започва работа в местния клон на Българското национално радио – радио „Шумен”.

За личния й живот не се знае много, но, изглежда, все още не е омъжена, няма и деца. Радва се на много ухажори, защото е хубаво момиче, но заради работата едва ли й остава много време за срещи. Постоянно е в командировки, има дежурства или се налага да ходи в телевизията извънредно. Доскоро Бети е имала куче, което обаче умира. Новата водеща преживява много тежко загубата на домашния си любимец, което обаче не пречи на професионалните й изяви.

Как след няколко месеца в провинциалното радио тя се е прехвърлила в Би Ти Ви и как от стажант само за няколко месеца става репортер на годината, историята мълчи. От телевизията твърдят, че Бети била страшен професионалист и проверявала всяка дума в репортажите си поне от 5-6 източника, за да е сигурна, че казва истината на своите зрители. Явно това е направило впечатление на шефа й Антон Хекимян, който й дава все нови и нови възможности за изява, а оттам към нея се устремяват и все повече награди. Други журналисти в телевизиите и за 20 години не успяват да съберат отличията, които Бети взе за две и половина. Какво й предстои занапред? Вероятно все големи неща, пише „Уикенд“.

Прегледана: 109520

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече